2010 m. rugsėjo 17 d., penktadienis

Sveikiau nei greitas maistas arba nebijantiems kalorijų

Virdami sriubą dažnai pirma padarome mėsos sultinį, o iš nuvirtos ir išgreibtos mėsos dažnai skanių patiekalų (arba tiesiog visaverčių - antrasis patiekalas) pagaminti nepavyksta. Turiu keletą savo išbandytų receptų, dabar pateiksiu vieną jų - barščiai ir kiaulienos šonkauliai pomidorų padaže.
Ingredientai sriubai:
  • kiaulienos šonkauliai (kiekis priklauso nuo to kiek sriubos gaminsite ir kokiam skaičiui asmenų ruošite antrąjį patiekalą, viena porcija yra maždaug 4 šonkaulių "pagaliukai", daugiau nei 12 vnt. nepatariu virti, nebent tuomet sriubai naudotumėte tik pusę sultinio)
  • mėsos sultiniui reiktų 1 svogūno, kelių lauro lapų, kvapiųjų pipirų
  • 2 bulvės, 1 morka (taip pat galite dėti - paprikos, kelis susmulkintus pomidorus (tinka tiek konservuoti, tiek švieži), pupelės ir pan.)
  • nebijantiems E621 - 2 sultinio kubeliai, bijantiems - 3 arbat. š. ekologiško daržovių sultinio milteliais. Visa kita pagal skonį - druska, pipirai, 4-5 skiltelės česnako, petražolių.
  • marinuoti burokėliai - smulkinti (taip pat tinka virti burokėliai arba jaunų burokėlių laiškai), kiekis - pusė litro.
  • pomidorų padažo - 2 - 3 valg. š.
Pirma išverdame sultinį iš šonkaulių, svogūno, lauro lapų ir kvapiųjų pipirų. Verdame apie 1 val., išvirusius produktus išgriebiame ir sudedame i atskirą indelį atvėsti.







Į keptuvę, kurioje kepsime šonkaulius is karto nuo sultinio viršaus nugribiame šiek tiek "riebaliukų", 1 ar 2 valg. šaukštus. Jei norite, nuo "mėsingiausių" šonkauliukų nupjaukite kelis gabalėlius mėsos, juos susmulkintus sudėsite į sriubą.

Susmulkiname porduktus kaip parodyta paveikslėlyje, nuotraukoje dar matosi susmulkinti grybai, kuriuos dėjau, jie taip pat puikiai tinka. Česnako kol kas nesmulkinkite, jį kaip ir petražoles dėsime kur kas vėliau.
I karštą sultinį sudedame visus produktus, prieskonius (išskyrus poidorų padažą, mano minėtus česnakus ir pomidorų padažą). Paverdame 15 min.






Po 15 min. virimo sudedame burokėlius, pomidorų padažą ir laukiame kol užvirs (tai galioja visiems burokėlių tipams, tiek virtiems, tiek burokėlių lapams, tiek konservuotiems).




Kol sriuba užverda susmulkiname česnaką, mėsytę ir petražoles. Sriubai užvirus - viską sudedame į ją. Paverdame 1 - 2 min. ir išjungiame.







SKANAUS.

Skaniausia su grietine...







Sugrižkime prie šonkauliukų, abu patiekalus galite daryti paralelei.

Taigi, kaip minėjau anksčiau į keptuvę įpilame sultinio paviršiuje susirinkusių riebaliukų, sudedame šonkauliukus, juos pabarstome druskyte, pipirais ar šiaip mėgstamais ir turimais prieskoniais. Pakepame vartydami apie 5 min. Tada ant viršaus uždedame 4 didelius šaukštus pomidorų padažo, jį paskirstome ant šonkauliukų ir apverčiame, su kita puse padarome analogiškai. Kepame dar  5 - 8 minutes, kol gražiai apskrunda.






ČIRŠKA :)









Patiekti galime įvairiai. Tinka ryžiai, daržovės. Aš paprastai stengiuosi šį patiekalą patiekti su žaliomis daržovėmis, tokiu būdu jis bent vizualiai atrodo sveikesniu ;)
SKANAUS.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą